project | What Else Michelle

Posts Tagged ‘project’

Design Project: A Relaxing Studio Unit in Quezon City

Finally, after almost three months, I have a blog entry!!!! Not gonna make excuses. I just took a “vacation.” :)

Anyway, this is another project where the design was left entirely on me. Honestly, the hardest challenge is when the client says, “Bahala ka na kung ano maganda.” Sometimes, I don’t understand why some people have no idea what exactly they want in their own homes. They just want something nice and I have no idea what was nice for them. So, I based the idea on the basic facts I know about the client and crossed my fingers that she would like the result.

The client is in her 50s, single and working a 9-5 job. She loves nature and her idea of relaxation or break from her busy work is coming home to her hometown in San Fabian, Pangasinan. Her condominium is located along the busy street of Tandang Sora Avenue. Given those very few facts, I thought it would be nice if I could transform the small unit into something fresh, airy, relaxing with a reminiscent of nature. I also thought making the unit look youthful would help her feel invigorated after office hours and long commutes.

Here are the ‘before’ photos…

The unit is just 28 sq.m. and may not look much at all, but the first thing I noticed was the ceiling-to-floor windows/door that occupies more than half of the wall, flooding the unit with natural light.before1The sink was a big NO for me and I really insisted that we take it down and build a new one despite the very limited budget. The cabinets were made of MDF which easily gets ruined when exposed to water; the faucet was chrome-plated plastic and the counter top was showing early signs of rusting. If were to use this, we would only be able to initially save at least P10,000, but the expenses and hassle would be a lot, lot more when this thing finally breaks down.before2The kitchen was a bit of a splurge because I used mosaic tiles. But since the unit is small, I think it deserves a little jewel corner. Isn’t it nice?:)kitchenBecause cool colors visually help expand a space, I decided to use light green (Clear View- Dunn Edwards) for wall color, yellow green and turquoise for accent colors. Again, nature colors but a bit vibrant.

living-area1The framed black and white photos were from my vintage Vogue circa 1969. I just thought she would love that. :)living-area4The bedroom is kept simple. I tried to keep an open floor plan layout without sacrificing the client’s privacy so half of the “bedroom” is walled and the other half is covered with waist high cabinet. There are cubby-holes at the upper back where she can place her books and other nighttime knickknacks. It also has casters so it can easily be moved in case she needs extra storage under the bed.

bedroomThe client requested for a huge shelf where she could put her books. Right now, it looks a bit empty but eventually, I know she will be able to fill it up with more books, memoirs and display items.

shelfAlong with her request for a bookshelf was a study table. Since the space is limited, I always see to it that all furniture work hard, meaning all items must have two or more function.

dining2She can use this table for eating and working, but when she has some friends over, the table can be expanded. The blue stools are originally part of this custom designed dining set, but I also used them as coffee table. Hehe! The native poufs are handy for extra seating too. dining-kitchenThe bathroom is really tiny and this is the only picture I can take decently. I used a light cool blue, Air of Mint from Dunn Edwards.

bathroomHere’s the panoramic shot of the place. The wall partition didn’t block the natural light so it didn’t contribute to making the space smaller. I think it actually helped make the place roomier and I was able to maximize the vertical space for extra storage.panoramic-viewThe floor plan…

floor-plan



Ultimate Project of the Year Part 2

Finally, the reveal. I promise I won’t say a lot and just let you take a look at my very amateur photos. I love the soft lighting but I don’t know how to work my camera around it. So pardon my poor quality photos. Any photographer friends who would be willing to help me? :)

The Reception Area

reception areareception area2 Waiting Area

There will be magazines in that empty box :)

reception area5

Hallway leading to the Treatment Room, Doctor’s Office and Pantry reception area3

Ornate mirror from Heim (Wilcon Depot)

mirror

reception area4

Display Shelf for their Merchandise

(Whitening soap, toner, sunblock, etc)product-shelf signage signage2The Treatment Area

treatment-areatreatment-area2 treatment-area3 service-menu service-menu3 packaging marketing-materialsAnd of course, I had to take a haggard-looking selfie a day before they open. Hahaha!

selfieSo there! I was able to finish everything, from space planning/designing/materials and furniture shopping to creating all the marketing materials in three weeks! Now I’m going to spend a whole day thinking about nothing. HAH!

Please LIKE Skin Essential’s Facebook page or better yet, drop by for a quick facial if you live or work near the area. :)

Ultimate Project of the Year Part 1

I earn my living through graphic design and spend my free time decorating interiors. But when the opportunity to do both comes knocking, I am more than willing to grab it because honestly, some of my projects are no longer that exciting. And “girly” projects like this rarely ever comes. So what is the project? A facial center!

processThe first thing I did after learning the name was to create a logo. It was rather simple, with lots of sexy curves because they are offering non-invasive slimming procedures like RF and Lipo Cavity. I also did the floor plan before proceeding with the mood board. Creating a floor plan used to be too intimidating for me but now, it is the part I enjoy most. Thanks to the Interior Decorating course I’m currently taking. Haha! Anyway, I won’t bore you with too much details on my thought process so here’s the mood board. (I would have hired a 3D artist for the perspective but they needed everything done by November 18.)

moodboardIt was just timely that my current lesson that time was color psychology so I knew I had to use purple since it is the color that promotes anti-aging and reduces stress. The place also needs to be calming and at the same time, elegant. And since it is a skin and body care center, it should look clean, natural and sterile without looking like a hospital. So I kept the color scheme light and clean with touch of wood texture.

skinI fell in love with lavender while working on this project. I didn’t know purple can be such a soothing color. I think I want it in our home. Hmmm… Anyway, back to the design. I had to design a reception table and SketchUp helped. See, I could do this! Haha!

reception desk planThe unit had existing granite tiles which had damages. We also need to extend the elevated flooring the previous tenant had installed to add space for the treatment area. Re-tiling the space would take time and would cost more so I opted to use vinyl planks instead.

progress2I personally love the purple side table! I found a picture online that I could use for the mood board. We had it customized and I wasn’t really expecting them to replicate it perfectly. Close enough was good for me as long as the color was right. But when I saw it, I wanted to take it home for myself. They nailed every single detail! Yay!progressI was invited to Nippon Paint Trends Beyond Colours workshop last September and I knew I had to use their newest paint line, Momento Special Effect Paint, for this project. Like I’ve said earlier, I want to keep the decors to a minimum but I want extra “oomph” for the walls. Momento Silver Sparkle in Luminous Lavender did the job.

We had a minor mishap, though, which was my fault. While I was demonstrating Momento’s application process to the painter, I accidentally added an extra layer of paint making the color too dark, so I asked him to cover the area with Momento Primer. It left an ugly uneven patch on the wall (see left most picture above.) It didn’t look too bad on the photo but it really did in actual. Even the clients hate it. To remedy this, I painted a huge lavender square to cover the unsightly patch. It was a good decision because the logo was able to pop out even more. Thanks to my mistake! Hehe!

See the rest of the photos here! :)



1 2 3